AKTUALNOŚCI

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA.

Piramida w sposób obrazowy  przedstawia nam zasady zdrowego odżywiania. Pokazuje jakie produkty mamy jeść często a jakie rzadziej. Ułatwia i pomaga  komponować dietę. Składa się z kilku poziomów.

Podstawą piramidy jest aktywność fizyczna.

Ruch wzmacnia serce, poprawia krążenie, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i zrzucić zbędne kilogramy. Musi  być jednak dostosowany do stanu zdrowia i naszych możliwości. Dobór aktywności fizycznej w przypadku choroby przewlekłej należy skonsultować z lekarzem. Osoby, które są  zdrowe mogą wybrać aktywność, którą najbardziej lubią.

 „Ruch może zastąpić niemal każdy lek, ale żaden lek nie zastąpi ruchu" - to słowa Wojciecha Oczko, nadwornego lekarza Stefana Batorego i Zygmunta III Wazy.

Pierwszy poziom piramidy to produkty zbożowe.

Powinny stanowić podstawowe źródło energii. Dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Zaleca się wykorzystywania produktów z całego ziarna.

Drugi poziom piramidy to warzywa.

Warzywa powinniśmy zjadać do każdego posiłku. Są źródłem witamin i minerałów. Zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom. Korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Warzywa w większości są niskokaloryczne. Najlepiej jeść je na surowo lub ugotowane na parze.

Trzeci poziom piramidy to owoce.

Owoce jak i warzywa są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Należy jednak pamiętać, że zawierają również cukier, którego nadmiar może niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Są bardziej kaloryczne.

Spożywanie codzienne warzyw i owoców zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zawału serca, nowotworów ponieważ zawierają one  przeciwutleniacze i flawonoidy.

Czwarty poziom piramidy to mleko i jego przetwory.

Produkty te zawierają dużą ilość wapnia. Jest on niezbędny do budowy kości, zapewnia zdrowe zęby, chroni przed osteoporozą. Są również źródłem białka, witamin B2 ,B12, A i D. W naszej diecie należy wybierać produkty  mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu.

Piąty poziom piramidy to mięso, drób, ryby, jaja i ich zamienniki (fasola, groch, soja).

Mięso jest  źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz żelaza. Ryby w porównaniu z mięsem zawierają więcej składników mineralnych. Polecane są  ryby morskie ze względu na wysoką zawartość  kwasów tłuszczowych omega-3. Jaja zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi. Rośliny strączkowe są źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Należy 2-3 razy w tygodniu  zastępować  drób i chude gatunki mięsa rybami i roślinami strączkowymi.

Szczyt piramidy to tłuszcze.

Są najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym.Należy je ograniczać, ale pamiętajmy, że one są również potrzebne. Ważne jest jakie tłuszcze wybieramy. Trzeba ograniczać tłuszcze zwierzęce, gdyż wysoki poziom kwasów tłuszczowych nasyconych przyśpiesza rozwój miażdżycy. Tłuszcze roślinne są bogatym źródłem kwasów nienasyconych. Korzystny skład dla zdrowia ma oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy bezerukowy. Tłuszcze dostarczamy organizmowi również gdy spożywamy nasiona i orzechy.

Następny artykuł będzie miał temat: „ Zdrowe kasze”.

PORADNIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA